Frekko

Foto: Petri Liljeroos
Det går knappt att öppna en fisketidning idag utan att se denna storfiskare med en lax i famnen. Under den blonda luggen sträcker sig ett leende från öra till öra. Ibland undrar jag hur han kan vara så glad jämt? Jag antar att det ligger i hans natur helt enkelt. Varje fisketur med Frekko blir till ett äventyr långt utöver det vanliga. Jag minns speciellt en magisk natt i Kaitum sommaren 2008. Jag kallar den ”Laxarnas natt”


Hej Frekko och välkommen till min lägereld.
Tack trevligt att få vara med.

Vi har ju fiskat i flera älvar bl.a. Torne- Lainio- Kalix- och Kaitumälven. Alla är fina laxvatten men när du nämner Kaitumälven glimmar det till lite extra i dina ögon. Vad betyder Kaitumälven för dig??
Kaitum är ju mitt hemmavatten, det är ju där jag fiskat sedan barnsben. Jag fångade min första lax i Kaitum när jag var 13 år, 1985 för 24 år sedan och det har blivit många kaitumlaxar efter det. Det är där jag känner mej hemma, i Kaitum!

Du har ju fångat oräkneliga laxar, finns det någon du minns speciellt??
Den på 125 cm 17 kg i byagropen i Lovikka Torneälven, den glömmer jag nog inte. Hade 0,25 lina, en liten vobbler och haspelrulle, (harrgrejer). Jag jobbade med den i 2 tim innan jag landade den och det var en skön känsla som jag inte glömmer.

Hur har all uppmärksamhet i media påverkat dig och ditt liv som fiskeguide?
Jag träffade Micke Engström när han kom upp och skulle göra en artikel om Älvlappland fiskecup sommaren 2006 och vi vart kompisar. Så han har skrivit en hel del artiklar om mej o mitt fiske så jag har Micke att tacka för allt.
Vi fiskar lax ihop ett par veckor per sommar jag o Micke. Fast jag är ganska oprecis.
All uppmärksamhet i media har varit positivt för Frekko. Tack Micke.


Du har precis byggt ett nytt hus i Skaulo vid stranden av Soutujärvi.
Hur ser du på framtiden för Tornedalen med omnejd? Jag tänker närmast på fisketurismen men även som del av Sverige att bo i.

Vi bor ju i Laxlandet det går ju inte att klaga bara att ta för sig av allt som finns här. 7 laxförande vatten inom 10 mils radie och det i världsklass.
Och det finns så otroligt mycket att göra för fisketurismen här, det har just börjat

Om du tänker tillbaka till din ungdom. Hur var fisket då?
Fisket har väl varit ungefär lika bra i Kaitum efter harr och öring men laxen har ju ökat nu på senare år och det är ju positivt.

Jag tänker ofta på den natt vi fiskade i Kaitumälven. Den var väldigt speciell och minnena kommer att följa med mig resten av livet. Älven kokade av huggvillig lax. Krokar och armar tröttades under denna magiska natt. Hur ser du på laxens framtid?
Jag hoppas ju att vi får behålla våra älvar som dom är nu, att det inte byggs ut mer vattenkraft. För dom här älvarna vi har här är ju östersjölaxens lekområden. Det är här den största delen av östersjölaxen produceras. Det skulle var slutet för laxen om dom rör våra sista laxförande nationalälvar.

Vad sysslar du med på fritiden då du inte fiskar?
Sommartid så är det alltid nåt litet byggprojekt på gång. Vintertid så tar renarna den fritid jag har, men det är inget att klaga på, det är ett härligt liv.

Spelar du eller har du spelat något instrument?
Tyvärr spelar jag inga instrument. Jag har inte det där musikörat, eller vad det nu heter? Jag är ju laxfiskare.

Om du fick utse världens bästa låt, vilken skulle det bli?
Det skulle ju bli You and I med Scorpions från deras platta Acustica. Dom är ju otroligt bra Scorpions, och helst Acustica den är bra den skivan.

Nu när fisketurismen ökar år för år. Finns det något tips du vill ge till en förstagångsbesökare som är ute efter att fånga en lax?
Ta kontakt med Frekko.

FREKKO FISHING
Skaulo 43
98204 Gällivare

Tel: 0970-50061
Fax: 0970-50061

Mob (Fredrik): 070-273 96 06

Mail: frekko@msn.com
Webb: www.frekkofishing.seNatten har övergått till morgon. Midnattssolen börjar bli allt för varm och ögonen grusas, det är dags att bryta upp. Tack Frekko för en härlig pratstund, vi ses.