När smålaxen hugger

Smålax med valnöt
Grilse Du behöver:
1 nyfångad lax 1-2kg
1 dl hackade valnötter
5 klyftor färsk vitlök
50g smör
Flingsalt och fingerpeppar

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader
Lägg smöret i en mugg och låt det bli mjukt medan fisken fileas samt plockas på pinnben. Krossa vitlöksklyftorna med en gaffel och blanda dem sedan med smöret i muggen.
Lägg filéerna med skinnet ner i en lättsmord ugnsform och salta lätt.
Fördela vitlökssmöret med gaffeln och strö sedan över de hackade valnötterna. Ta en nypa fingerpeppar och strö över. Lite beroende på storlek men 20-25 min i ugnen.
Med fördel dricker man ett vitt vin t.ex. Les Fumées Blanches (nr 22139) 69:-. Annars går ett kallt mineralvatten bra att avnjuta till fisken. Vid bords kan man sedan strö med flingsalt och hitta sin egen perfekta sälta.

Lax i Muonioälven
Arkivet