Urban Kumpula

Foto: Petri Liljeroos
När jag nämner Aareavaara för bekanta söderöver tittar de lite osäkert på mig. Inget som stavas så kan väl ligga i Sverige är den spontana reaktionen. Aareavaara har för mig blivit synonymt med frihet och kärlek. Det är i byn Aareavaara som Urban bor och verkar. Det är aldrig en tråkig stund när vi fiskar oss igenom de ljusa sommarnätterna i Muoniodalen. Visst ligger Aareavaara i Sverige, tacka för det.

Hej Urban och välkommen till lägerelden.
Tjenare, härligt att vara här.

Att som du bo vid den vackra Muonioälven, hur tycker du att det format ditt liv?
Man har lärt sig att leva väldigt naturnära. Men tyvärr så är man många gånger
hemmablind och ser inte det unika landskapet efter Muoniodalen. Att som jag, kunna ha ett högklassigt fiske inpå husknuten är inte alla förunnat, men ändå så längtar man till fiskevatten i fjärran länder.

Hur har fisket förändrats sedan du som en liten pojke sprang längs stränderna?
Fiske efter harr från stränderna har minskat och ersatts med laxfiske från båt. Förr kunde man stå vid älven i flera dar utan att se en enda själ, men idag träffar man alltid på någon.
Sen har ju utrustningen blivit bättre, men man kan ju fråga sig om det ger ett bättre fiske.
Knappast!

Är fisket viktigt för en tornedalsbo, och i så fall varför?
Jag kan inte svara för alla, men för mig är det en livsnerv som jag inte kan vara utan. Det är ju fisket och jakten som är orsaken till att jag strävar att bo kvar här. Hade jag inte haft dessa intressen så hade jag säkert bott i någon stad söderut där man har ett större utbud av andra fritidsaktiviteter.

Med tanke på denna sommar (2008) är laxen på väg tillbaka?
Svårt att svara på. Räkneverken i de olika Norrlandsälvarna, visar ju inte några enorma uppstigningar. Men ändå så har fångsterna ökat i älvarna flerdubbelt. Det finns ju andra parametrar som man måste ta hänsyn till t ex det höga vattenståndet och den kalla och regniga sommaren. Vattentemperaturen i bl. a Muonioälven har varit flera grader kallare än tidigare. Detta bidrar ju till att öka fångstfrekvensen, utan tvekan.

Du håller även på med jakt, kan man på något sätt jämföra det med fiske?
Spänningen finns ju där och naturupplevelserna. Skillnaden är att i fiske kan man släppa tillbaks ett fångat byte men när skottet avlossats i jakt så går det inte att ändra sig. Däremot så kan man bestämma sig för att, inte skjuta om man känner så.

Jag har hört att din fru fångat flera laxar och att din dotter skjutit en älgtjur, stämmer det?
Jepp. Det är en stor tillfredställelse att unna andra att lyckas, med fångster som man själv hoppas att få. I synnerhet när det händer min familj. Man blir stolt.

Hur är det med musik, spelar du något instrument?
Väldigt sällan, det händer att jag slår på trummor vid t ex bröllopsfester. Sen händer det att jag klinkar på gitarr hemma. Skulle gärna vilja öva mer på gitarr men det blir som inte av.

Om du bara fick lyssna på en låt i resten av livet, vilken skulle det vara?
Utan tvekan, Destiny med Stratovarius. Bättre poesi kan man inte hitta. Låten är i mitt tycke ett mästerverk.

Du har ju tagit oräkneliga laxar men finns det någon du minns lite extra?
Givetvis den största som vägde 19.3 kg. Året var 1997. Den fick jag tillsammans med en fiskekompis, Magnus Holmbom som nyligen gick bort, tyvärr. Men jag minns även min livs första lax som fångades -91 den vägde 13 kg. Sen kommer jag ihåg alla laxar som fångats med fluga, fast dom är inte så många… än.

Vad hoppas du på inför nästa säsong?
Att jag får tillfälle för flugfiske lite mer. Givetvis önskar jag mig att antalet laxar ökar i älven.
Sen att jag får tillfälle att vara till Levajok vid Tana älv.

Tack för att du kom hit till lägerelden. Slutligen, har du något tips på en bra laxfluga för Muonioälven?
Det spelar ingen roll, bara den är svart. Mitt tips är Glödhäck den borde funka hela sommaren. Den kan man pröva i olika storlekar.

Tack och hej Urban.